Inaktiviteti fizik është një nga shkaqet kryesore të vdekjeve në ditët e sotme.
Globalisht, 6% e vdekjeve i atribuohen pasivitetit fizik. Kjo ndiqet më pas nga tensioni i lartë i gjakut (13%), përdorimin e duhanit (9%) dhe është i barabartë me glukozën e lartë të gjakut (6%).
Për më tepër, pasiviteti fizik është shkaku kryesor për afërsisht 21-25% të kancerit të gjirit dhe zorrës së trashë, 27% të diabetit dhe 30% të ngarkesës së sëmundjes së zemrës ishemike.

Rekomandimet dhe udhëzimet e përgjithshme

-150 minuta në javë me aktivitet me intensitet të moderuar rekomandohet si një ekuilibër midis përfitimeve shëndetësore dhe shmangies së lëndimeve muskuloskeletale.
– Një rritje e moderuar dhe e planifikuar ose fillimi i aktivitetit është i nevojshëm për të lejuar përshtatjen.
– Lloji i aktivitetit varet kryesisht nga preferencat individuale, besimet dhe lehtësia e implementimit të përhershëm në stilin e jetesës së pacientëve.
– Një kombinim i stërvitjes aerobike dhe trajnimit të rezistencës (me ngarkim aksial të shpinës për parandalimin e osteoporozës) është një qasje optimale.

Aktiviteti fizik nuk duhet të jetë intensiv

Aktiviteti fizik është çdo lëvizje trupore e prodhuar nga muskujt skeletorë që përdor energji. Kjo përfshin aktivitete sportive, ushtrime dhe aktivitete të tjera si: duke luajtur, duke ecur, duke bërë punët e shtëpisë, kopshtarinë dhe vallëzimin. Një mënyrë jetese e shëndetshme ka nevojë për aktivitet fizik, sportet janë zgjedhje.
Në të kaluarën, roli i aktivitetit fizik si një faktor modulues jetësor është konsideruar si një mjet për të balancuar marrjen e energjisë. Edhe pse është shumë i rëndësishëm për shmangien e obezitetit, pasiviteti fizik duhet të diskutohet në një kontekst shumë më të gjerë.

Muskujt tuaj mbrojnë shëndetin tuaj

Ekziston një akumulim i fakteve epidemiologjike që një jetë fizikisht aktive luan një rol të pavarur në mbrojtjen nga diabeti i tipit 2, sëmundjet kardiovaskulare, kanceri, dementia madje edhe depresioni. Për shekullin e fundit,studiuesit kërkuan një lidhje midis tkurrjes së muskujve dhe ndryshimeve të humorit në formën e një ‘faktori stërvitor’, i cili mund të lirohet nga muskujt skeletor gjatë tkurrjes dhe të ndërmjetësojë disa nga ndryshimet metabolike të nxitura nga ushtrimet në organet e tjera si mëlçia dhe indet dhjamore.
Ne kemi sugjeruar që citokinat ose peptidet e tjera që prodhohen, shprehen dhe lirohen nga fibrat e muskujve dhe ushtrojnë efekte autokrine, parakrine ose efekte endokrine duhet të klasifikohen si ‘myokine’. Duke pasur parasysh se muskujt skeletorë janë organi më i madh në trupin e njeriut, zbulimi që muskujt skeletor sekretojnë proteina vendos një paradigmë të re: muskujt skeletorë janë një organ endokrin që prodhojnë dhe lirojnë myokinat, të cilat punojnë në mënyrë hormonale, duke ushtruar ndikime specifike endokrine në organe të tjera. Myokine të tjera punojnë nëpërmjet mekanizmave parakrine, duke ushtruar efektet lokale në sinjalizimin e rrugëve të përfshira në metabolizmin e muskujve. Është sugjeruar që myokinat mund të kontribuojnë në mbrojtjen e nxitur nga ushtrimet kundrejt disa sëmundjeve kronike.

Aktiviteti fizik në shëndet dhe sëmundje

Aktiviteti fizik përcaktohet si çdo lëvizje trupore e prodhuar nga muskujt skeletorë që kërkon shpenzime të energjisë. Inaktiviteti fizik është një problem global i shëndetit publik – Inaktiviteti fizik është identifikuar si faktori i katërt kryesor i rrezikut për vdekshmërinë globale duke shkaktuar vdekjen prej 3.2 milionë njerëzve në nivel global.
Në Evropë, pasiviteti fizik konsiderohet si shkaku numër dy i vdekjeve (Bronnum-Hansen et al., 2007) dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve e kanë përcaktuar pasivitetin fizik si një shkak aktual të sëmundjes kronike (Mokdad et al., 2004 ). Mesatarisht, personat joaktivë fizikisht kanë një jetëgjatësi që është 5 vjet më e shkurtër se ajo e njerëzve fizikisht aktivë. Për më tepër, jeta e pritshme pa sëmundje afatgjata është zvogëluar në rreth 8 vjet për njerëzit fizikisht joaktivë (Bronnum-Hansen et al., 2007).

Aktiviteti fizik me intensitet të moderuar të moderuar – të tilla si ecja, çiklizmi apo pjesëmarrja në sport – ka përfitime të rëndësishme për shëndetin.
Për shembull, mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, diabetit, kancerit të zorrës së trashë e të gjirit, dhe depresionit. Për më tepër, nivelet adekuate të aktivitetit fizik do të ulin rrezikun e një frakture hip ose frakturë vertebrale dhe do të ndihmojë në kontrollin e peshës.
Ushtrimet mund të jenë po aq efektive sa mjekimet e përshkruara shpesh në trajtimin e disa prej shkaqeve kryesore të vdekjes, sipas një raporti të ri. Studimi ngre pyetje të rëndësishme nëse sistemi ynë i kujdesit shëndetësor përqendrohet shumë në medikamente dhe shumë pak në veprimtarinë për të luftuar sëmundjet fizike. Për studimin, i cili u botua në tetor 2013 në BMJ, studiuesit krahasuan se sa mirë mjekimet dhe ushtrimet e ndryshme fizike patën sukses në reduktimin e vdekjeve në mesin e njerëzve të cilët ishin diagnostikuar me disa gjendje shëndetësore të zakonshme dhe serioze, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe diabetin.

Diabeti i tipit 2, sëmundjet kardiovaskulare, kanceri i zorrës së trashë, kanceri i gjirit, dementia dhe depresioni përbëjnë një grup sëmundjesh, që përcaktohen si “ sëmundje të pasivitetit fizik”. Si pasiviteti fizik dhe adipoziteti i barkut, duke reflektuar akumulimin e masës së dhjamit të brendshëm, shoqërohen me shfaqjen e sëmundjeve brenda grupit. Inaktiviteti fizik duket të jetë një faktor i pavarur dhe i fortë rreziku për akumulimin e yndyrës viscerale, e cila përsëri është një burim i inflamacionit sistemik. Inflamacioni kronik përfshihet në patogjenezën e rezistencës së insulinës, aterosklerozës, neurodegjenerimit dhe rritjes së tumorit.

Provat sugjerojnë që efekti mbrojtës i ushtrimeve në një farë mase mund t’i atribuohet efektit anti-inflamator të ushtrimeve të rregullta, të cilat mund të ndërmjetësojnë një ulje të masës së yndyrës visherale dhe / ose me induksionin e një mjedisi antiinflamator me secilin sesion ushtrimesh. Konstatimi se muskujt prodhojnë dhe çlirojnë myokinat, siguron një bazë konceptuale për të kuptuar mekanizmat me anë të të cilave stërvitja ndikon në metabolizëm dhe ushtron efekte antiinflamatore. Sipas teorisë sonë, muskujt skeletorë të kontraktuar çlirojnë myokinat, të cilat punojnë në një mënyrë hormonale, duke ushtruar efekte specifike endokrine në yndyrën e brendshme. Myokina të tjera punojnë në brendësi të muskujve nëpërmjet mekanizmave parakrine, duke ushtruar efektet e tyre në sinjalizimin e rrugëve të përfshira në oksidimin e yndyrës.