Ushqyerja është marrja e ushqimit, që konsiderohet në lidhje me nevojat dietike të trupit. Ushqyerja e mirë – një dietë adekuate, e ekuilibruar e kombinuar me aktivitet fizik të rregullt – është një gur themeli për shëndetin e mirë. Ushqyerja e dobët mund të çojë në imunitet të reduktuar, ndjeshmëri në rritje ndaj sëmundjeve, zhvillim fizik dhe mendor të dëmtuar dhe reduktim të produktivitetit.

-Përkufizimi i “OBSH-së” Rekomandime të përgjithshme dhe udhëzime

-Balanca e energjisë është një faktor vendimtar në shtimin apo humbjen e peshës.
– Acidet yndyrore trans (“Trans Fats”) nga burimet e ushqimit të papërpunuar duhet të reduktohen sa më shumë që të jetë e mundur.
– Ushqimet e përpunuara minimalisht duhet të preferohen më shumë sesa ushqimet e përpunuara në sasi të larta.
– Një ushqimi i përzier është më superior se çdo formë ekstreme diete

Fakte kyçe:

-Një dietë e shëndetshme ndihmon në mbrojtjen nga kequshqyerja në të gjitha format e saj, si dhe në sëmundjet jo të transmetueshme (NCD), duke përfshirë diabetin, sëmundjet e zemrës, goditjet dhe kancerin.

– Dieta jo e shëndetshme dhe mungesa e aktivitetit fizik janë rreziqe globale për shëndetin.

– Praktikat e shëndetshme ushqimore fillojnë në fillim të jetës – ushqyerja me gji nxit rritjen e shëndetshme dhe përmirëson zhvillimin njohës, dhe mund të ketë përfitime afatgjata shëndetësore, si zvogëlimi i rrezikut të mbipeshës ose obezitetit dhe zhvillimin e NCD-ve më vonë në jetë.

– Marrja energjisë (kaloritë) duhet të jetë në balancë me shpenzimet e energjisë. Dëshmitë tregojnë se yndyra totale nuk duhet të tejkalojë 30% të konsumit të përgjithshëm të energjisë për të shmangur fitimin e pashëndetshëm të peshës, me një ndryshim në konsumin e yndyrës larg yndyrnave të ngopura deri te yndyrnat e pangopura dhe ndaj eliminimit të yndyrnave trans-industriale.

-Kufizimi i marrjes së sheqernave në më pak se 10% të konsumit total të energjisë është pjesë e një diete të shëndetshme. Një reduktim i mëtejshëm në më pak se 5% të konsumit total të energjisë sugjerohet për përfitime shtesë shëndetësore.

-Mbajtja e konsumit të kripës në më pak se 5 g në ditë ndihmon në parandalimin e hipertensionit dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në popullatën e të rriturve.

– Shtetet Anëtare të OBSH-së kanë rënë dakord të zvogëlojnë sasinë e kripës së popullsisë botërore në 30% dhe të ndalojnë rritjen e diabetit dhe obezitetit tek të rriturit dhe adoleshentët, si dhe në mbipeshën e fëmijërisë deri në vitin 2025.